Veckans låtar #5

NOGAMEDBASEN – Vi flyger
På samma sätt som den kuridiska befrielserörelsen har utvecklats i en mer progressiv och livskraftig riktning just för att man inte har erhållit regeringsmakten i en egen nationalstat, med en ofrånkomlig korruption och ideologisk fossilisering, finns det idag en handfull svenska rap-veteraner som aldrig fått kommersiella framgångar eller ett mainstream-erkännande, och just därför har lyckats hitta fram till ett sound och en berättelse som är mycket mer intressant än det vi finner i kulturens mittfåra. Min vän NOGAMEDBASEN aka Numb aka NMB har äntligen släppt den här låten. Jag erkänner mig självfallet partisk, men säg en annan svensk rappare som har tagit det här extrema klivet från smutsig skakahuvet-boombap på engelska till knepig Madlib-stil för att flera år senare finna sig själv skaparmässigt efter att ha snöat in på Tekashi69 och XXXtentacion – och släppa det närmsta PNL på svenska som jag har hört.

Capo Plaza f. Ninho – Billets
Ett inte fullt lika intressant samarbete som Weiß Maskiert, men en bättre låt, och nu är det Italien istället för Tyskland som möter europeiska mästarna Frankrike. Ärligt talat så förtjänar Sverige en match nu. Karim Alger gjorde inte bort sig senast, men platsar han i startelvan nu, och vem mer gör det? Och vem är egentligen rap game Janne Andersson?

Lil Yee f. The Jacka & Boo Banga – Coming Around
Det är spöklikt när en person dödar en låt från andra sidan graven. Världens bästa rappare sköts ihjäl i korsningen mellan MacArthur och 94th Street i Oakland 2 februari 2015 men är fortfarande här. Efter att ha jagat trap-soundet (en dödssynd för Bay Area-artist) på sin andra singel botgör Lil Yee genom att plocka med legenden The Jacka på Coming Around och även skulptera resten av Live 4 It, Die 4 It i hans anda.

PNL – Au DD
De fortsätter lägga den där Corto Maltese-musiken. PNL är fortfarande i den där hyperfuturistiska fasen där allt de vidrör omformar gamet – samma zon som Future rörde sig i från Tony Montana till Blood On The Money.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *