Paris är det nya Mecca

Skapelsehistorien är som följer. Från ground zero i Kool DJ Hercs källare i Bronx till kontoren i Brooklyn tar det över 20 år. Då förlorar Bad Boy striden om topplistorna mot Death Row och Snoop sparkar ner skyskrapor på Manhattan. Inte ens Wu-Tang kan stoppa västkustens dominans.

Därefter följer resten av landet Los Angeles och inte New York musikaliskt. Efter hårt arbete från bland andra Scarface, Z-Ro, Slim Thug, Lil Keke, Paul Wall och kanske mest av allt DJ Screw och J. Prince tar Houston sedan över facklan runt millenieskiftet. Samtidigt arbetar Organized Noize med Outkast och Goodie Mob i skymundan. Detta följs av Trap Muzik 2003 och Trap or Die 2004, och från och med Chicken Talk 2006 och fram till Monster 2014 utgår makten från Atlanta.

Året efter slår Le Monde ou Rien ner från ingenstans. Även amerikanska artister börjar nu ta efter den franska duon, i allt från dealer-bags och fotbollströjor och Lacoste och Armani och Gucci till uppdaterade autotune-melodier och drömska ljudbilder. När jag summerar det årtionde som vi nu räknar de sista dagarna på är PNL det första som dyker upp. Det är PNL som jag har lyssnat mest på, de har förändrat hur jag klär mig och hur jag ser på våra städer, och de har flyttat jämvikten i världen och gjort Paris till det nya Mecca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *