Politisk rap eller reality rap från 23

“Det är ett maraton. Vill du vara nån?
Här dom svaga dör eller så hatar dom.”

Du kan vara kritisk mot Kartellen, men du kan inte ta ifrån dem att att de gav Sverige ett nytt sätt att prata om klass och politik. Kanske brann de så starkt att facklan tog slut i deras händer. Det är i alla fall märkligt att svensk rap har anammat hundra procent av deras image men noll procent av deras budskap – och lämnat mig så svältfödd på politisk rap att några sekunders Palme-sampling räcker ganska långt numera. 

Dock så finns det mer här. 23 är ytterligare en i raden av nya svenska rappare med hopplöst agoogliska artistnamn i mask och märkeskläder, men han skriver låtar som stannar kvar hos en. Lyssna även på Adressen och Gomorra för att fatta hela grejen. Det finns något magnetiskt här som påminner om Haval för ett år och 20 miljoner views sedan; om ett år förutspår jag att 23 är lika stor, men önskar att han slipper liknande problem.

2 thoughts on “Politisk rap eller reality rap från 23

  1. Riktigt intressant skrivet!

    Håller fullständigt med om image i mix med politik och klass. Tänker till exempel på ‘Bort Med Alliansen’ som släpptes inför/under valåret.

    Noterade starkt Palme-samplingen och fick självklart en känsla av hyllning/referens till TLK som med många andra var med att tända den brinnande arbetarfacklan.

    Mycket bra skriven text! Tack!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *